Zsinagóga - Kecskemét

látnivalók Kecskeméten

Zsinagóga - Kecskemét

1801-ben megalakult a hitközség, 1814-ben egy lakóházban zsinagógát rendeztek be. 1820-tól már ingatlanuk is lehetett. Fürdő, iskola, rabbilakás, vágoda épült. Az egyre erosödő hitközség 1871-ben építette fel a ma is látható nagy zsinagógát. A deportálások előtt 1431 zsidó élt a városban, közülük 1222 mártírhalált halt.

align= left A mór-romantikus stílusú zsinagóga Zitterbarth János tervei szerint épült az 1860-as években. A nagyméretű templom a kecskeméti városkép egyik jellegzetessége. Építését 1864-ben kezdték meg és 1871-ben avatták fel. Az 1911-es nagy földrengés megrongálta az épületet, a hagymakupola megdőlt, a falak megrepedtek, a kupolát le kellett bontani. Baumhorn Lipót irányításával helyreállították a károkat, újból felépítették a ma is látható kupolát.

align= right Ez a zsinagóga a hazai romantika egyik legszebb példája. Az épület méretei: alaprajz 27 X 38,9 m, magassága 19,45 méter. Igen hangsúlyos az épület hármas kapuzatú, három kis és egy nagy díszes körablakkal ellátott középrizalitja. A rizalit pártázatos attikában zárul, ezen áll a híres hagymakupolás torony. A pártázatok és az azon levő kis tornyok teszik mozgalmassá a homlokzatot. Az épület belsejét átalakították - ez volt az első olyan zsinagóga az országban, amelyet lebontás helyett külső architektúrájának megtartásával belül átépítették és ezzel az épület új funkciót kapott (Technika háza, TIT-székház). A példa azóta sok követőre talált.

Cím:
Kecskemét, Rákóczi út 2.
Telefonszám: 76/487-611
Nyitva tartás:
H-P 9-18
(Rendezvény esetén nincs látogatás)
Település ismertető
  • Kecskemét

    Az Alföld minden szépségét és értékét magában rejtő Kecskemét - Bács-Kiskun megye székhelye - Magyarország...

Szállások Kecskeméten



és környékén